Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Στη Μονή Κωνσταμονίτου



Τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου την περάσαμε στο Άγιο Όρος. Μείναμε εκεί πέντε ημέρες και ήταν φανταστικά! Κανονικά θα μέναμε τρεις, αλλά είχε απαγορευτικό κι έτσι μας φιλοξένησαν για άλλες δύο ημέρες.
 Η μονή που διαλέξαμε να πάμε λέγεται  «Μονή Κωνσταμονίτου». Πήρε το όνομά της από τον Κώνστα, το γιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου που ξεκίνησε να τη χτίζει.  Δεν πρόλαβε να την τελειώσει και γι’ αυτό τη συνέχισε ο γιος του. Λεηλατήθηκε 7 φορές από Τούρκους και Αγαρηνούς πειρατές.

 Είναι το πιο φτωχό μοναστήρι, επειδή δε δέχεται χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ένας γέροντας (μοναχός ) είπε «Κανένας δε σου δίνει λεφτά χωρίς αντάλλαγμα!». Δεν έχουν ρεύμα και χρησιμοποιούν γεννήτριες και κεριά. Τρώνε από αυτά που σπέρνουν, ζυμώνουν ψωμιά και φτιάχνουν μόνοι τους τα πάντα! Όλη μέρα προσεύχονται και δουλεύουν για να είναι όλα καθαρά και για να έχουν φαγητό. Δεν τρώνε κρέας, μόνο ψάρια. Είναι όλα τόσο νόστιμα!
 
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το ρολόι τους πάει 6 ώρες πίσω.
Κοιμόμασταν για βράδυ στις 6 το απόγευμα και η μέρα μας ξεκινούσε πολύ πριν βγει ο ήλιος. Κανένας δεν είχε άγχος και η μέρα κυλούσε με κουβεντούλες και κοιτώντας την ωραία θέα στη θάλασσα.
Όταν γύρισα στο σπίτι, είπα στη μαμά μου ότι πέρασα τόσο ωραία που ήθελα να γίνω καλογεράκι!

Στέλιος Θαναηλάκης Δ3

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.