Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Απόκριες

Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται µε την λατρεία του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασµών. Η λέξη σημαίνει με απλά λόγια "σταματώ να τρώω κρέας" (από - κρέας) και είναι συνώνυμη με τη λατινικής προέλευσης λέξη "καρναβάλι". Αυτή η δηµοφιλής παράδοση προέρχεται από τις  τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων και τις γιορτές προς τιµή του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και της ευθυµίας. Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν  ή φορούσαν µάσκες και ξεχύνονταν στους δρόµους και στις γειτονιές με πολύ κέφι, χόρευαν και τραγουδούσαν. 
Αυτή η παράδοση τελικά εξαπλώθηκε και σε άλλα µέρη του κόσµου µέσω της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και την ανακάλυψη της Αμερικής. Οι Αποκριές  ήταν τόσο βαθιά ριζωµένες που διατηρήθηκαν στο το πέρασμα χιλιάδων χρόνων . Αργότερα, όταν εµφανίστηκε ο χριστιανισµός, αν και οι άνθρωποι σταµάτησαν να λατρεύουν τους θεούς του Ολύµπου, οι συνήθειες των Ελλήνων να µεταµφιέζονται και να γιορτάζουν στους δρόµους παρέµειναν.
Μια φορά τον χρόνο, τα καρναβάλια συµβαίνουν σε πολλές πόλεις και χωριά της χώρας µας. Στην πραγµατικότητα, η αποκριά διαρκεί τρεις εβδοµάδες, και ξεκινάει 60 µέρες πριν το Πάσχα. Ονοµάζεται και Τριώδιο. Ξακουστό είναι το καρναβάλι της Πάτρας, της Κοζάνης, της Νάουσας, της Ξάνθης κ.λ.π.

Εικόνα από το καρναβάλι της Πάτρας

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.