Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η Σαρακοστή

Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που μας οδηγεί στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Αυτές τις μέρες, οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα και νηστεύουν όσο μπορεί ο καθένας. Δεν τρώνε κρέας και άλλα φαγητά που προέρχονται από ζώα.
 Στα φαγητά της Σαρακοστής περιλαμβάνονται η ταραμοσαλάτα, τα φασόλια, οι σπανακόπιτες και τα σπανακόρυζα, τα ψάρια και τα θαλασσινά, οι πατάτες, τα καρότα, τα μπιζέλια και όλα τα λαχανικά.
Για γλυκό τρώνε χαλβά και μέλι με καρύδια, ξηρούς καρπούς, κέικ χωρίς αβγά και γάλα, μουστοκούλουρα, ζελέ και πολλά φρούτα.
Όμως νηστεία δε σημαίνει μόνο αποχή από ορισμένα φαγητά. Η νηστεία συνδέεται και με την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο.
Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να προσπαθήσουμε να μη θυμώνουμε, να έχουμε καλές σχέσεις με τους συνανθρώπους μας και γενικά να προετοιμαστούμε για το Πάσχα, τη γιορτή της Αγάπης.
Τη Σαρακοστή την απεικονίζουμε σαν μία γυναίκα χωρίς στόμα (αυτό συμβολίζει τη νηστεία) και με επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα. Για κάθε εβδομάδα που περνά, κόβουμε ένα πόδι κι έτσι ξέρουμε πόσο πλησιάζουμε στο Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.