Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Παραδοσιακά παιχνίδια

Αμπάριζα

Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες με ίσα άτομα και ετοιμάζουμε την αμπάριζά μας και δίπλα τη φυλακή,το χώρο που θα βάζουμε αυτούς που θα φυλακίζουμε. Η ααμπάριζα σχεδιάζεται με ένα κύκλο 3 - 4 μ. διάμετρο. Η φυλακή είναι τετράγωνη. Οι δύο αμπάριζες απέχουν απέχουν μεταξύ τους 20, 30 ή 40 μ. Το παιχνίδι αρχίζει. Ένας τυχαίος παίκτης της Α' ομάδας βγαίνει τρέχοντας προκλητικά στο χώρο ανάμεσα στις δύο αμπάριζες. ένας παίκτης της αντίπαλης ομάδας τρέχει να τον πιάσει, να τον σκλαβώσει. Ο πρώτος υποχωρεί για να μην σκλαβωθεί, όμως τότε βγαίνει και δεύτερος παίκτης για να καλύψει τον πρώτο. Έτσι βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον όλοι οι παίκτες και προσπαθούν να πιάσουν τους άλλους. Όποιος πιαστεί σκλαβώνεται και  πηγαίνει στο χώρο που έχει οριστεί για τους σκλάβους. Όμως  η ομάδα που έχει σκλάβους βάζει "φύλακες" για να προσέχουν τους σκλάβους. Νικήτρια είναι η ομάδα που φυλακίσει όλους τους αντίπαλους παίκτες.

Χρύσα Ιωαννίδου Ε2

Γκουγκουλίτσες

Να μαζέψετε μερικές μικρές πέτρες. Μετά ο ένας παίκτης να πετάξει όλες τις πέτρες στον αέρα, όχι πολύ ψηλά, για να απλωθούν στο έδαφος. Ο παίκτης να πάρει μια πέτρα, να την πετάξει στον αέρα και να προσπαθήσει γρήγορα να πάρει μια πέτρα από το έδαφος πριν πέσει κάτω αυτή που πέταξε ψηλά. Αν τα καταφέρει, η γκουγκουλίτσα γίνεται δική του. Μετά με τον ίδιο τρόπο προσπαθεί να πιάσει δύο πέτρες, τρεις πέτρες κλπ. Ο παίκτης χάνει τη σειρά του, αν η πέτρα πέσει στο έδαφος. Νικητής είναι αυτός που θα μαζέψει τις περισσότερες γκουγκουλίτσες.

Γιάννης Καλαϊτζίδης Ε2


Τσουβαλοδρομίες

Είναι αγώνας δρόμου με τους παίκτες να βρίσκονται μέσα σε τσουβάλια (από τη μέση και κάτω). Στόχος του παιχνιδιού είναι να φτάσει κανείς πρώτος στο τέρμα ουσιαστικά χοροπηδώντας.

Πηνελόπη Φασιλή Ε2


Ψείρες

Όλοι οι παίχτες συγκεντρώνονται σε έναν κύκλο και ένας μπαίνει μέσα στον κύκλο και φωνάζει ένα όνομα και πετάει την μπάλα.Το άτομο που θα ακούσει το όνομά του πρέπει να πιάσει την μπάλα .Αν πιάσει την μπάλα τότε λέει ένα άλλο όνομα.Αν όμως δεν πιάσει την μπάλα τότε οι άλλοι παίχτες τρέχουν όσο πιο μακριά μπορούν.Ο παίχτης που δεν έπιασε την μπάλα λέει 123 STOP!!!!!!!!Όταν ακούσουν οι παίχτες 123 STOP σταματάνε να τρέχουν και κάθονται ακίνητοι.Αν ο παίχτης που έχει την μπάλα δεν κοιτάζει οι παίχτες μπορούν να κουνηθούν.Τότε ο παίχτης που κρατάει την μπάλα κοιτάζει για να δει ποιος παίχτης είναι πιο κοντά και κάνει 3 βήματα.Μετά στοχεύει τον παίχτη που έχει για στόχο και ρίχνει την μπάλα.Αν η μπάλα δεν ακουμπήσει τον παίχτη τότε ο παίχτης που έριξε την μπάλα παίρνει αρνητικό πόντο δηλαδή ψείρα ,εάν όμως η μπάλα ακουμπήσει τον παίχτη τότε ο παίχτης που ακούμπησε η μπάλα παίρνει ψείρα.Αν ένας παίχτης φτάσει στις 5 ψείρες τότε ο άλλοι παίχτες συγκεντρώνονται σε ένα μέρος για να μην τους βλέπει ο παίχτης με τις 5 ψείρες.Στο χέρι ενός παίχτη βγάζουν παρατσούκλια όλοι οι παίχτες μαζί.Βγάζουν 3 κακά και 2 καλά και ο παίχτης με τις 5 ψείρες διαλέγει ένα δάκτυλο στην τύχη και ο,τι παρατσούκλι πετύχει έτσι πρέπει να φωνάζουν τον παίχτη αλλιώς θα πάρουν ψείρα.

Αθανασία Νουσιοπούλου Ε2


Ρολόι

Το ρολόι ήταν ένα παιχνίδι που το παίζανε πιο παλιά αλλά παίζεται ακόμα και σήμερα.Παίζεται με πολλούς παίκτες και είναι πολύ διασκεδαστικό

Τρόπος παιξίματος
Πρώτα μαζεύονται πολλοί παίκτες και κάνουν έναν κύκλο. Ένας από τους παίκτες μπαίνει στη μέση του κύκλου και παίρνει σχοινάκι. Γυρίζει το σχοινάκι χαμηλά στα πόδια των παικτών. Αυτοί πρέπει να πηδήξουν πάνω από το σχοινάκι χωρίς να το ακουμπήσουν καθόλου.
Όποιος αγγίξει το σχοινάκι χάνει και μπαίνει ο ίδιος στον κύκλο για να γυρίσει το σχοινάκι Το σχοινάκι στην αρχή το γυρίζουν σιγά σιγά και στη συνέχεια όλο και πιο γρήγορα, ώστε το παιχνίδι να δυσκολεύει.

Ευαγγελία Σαρβανάκη Ε2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.