Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Βεργίνα - Μ. Ανδρόνικος


Η Βεργίνα, που κάποτε ονομαζόταν Αιγές, βρίσκεται στην Ημαθία. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου της Μακεδονίας. Εκεί το 1977 ανακαλύφθηκαν, μετά από ανασκαφές, πολλά σημαντικά ευρήματα, με σημαντικότερα τα ανάκτορα και τους τάφους των Μακεδόνων βασιλέων. Ένας από τους βασιλικούς τάφους έχει αναγνωριστεί ως ο τάφος του βασιλιά Φίλιππου του Β', ενώ ένας δεύτερος τάφος αποδίδεται στον Αλέξανδρο τον Δ', γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σήμερα στην περιοχή λειτουργεί και μουσείο που περιλαμβάνει τους σημαντικότερους θησαυρούς που ανακαλύφθηκαν στους τάφους των βασιλέων.
Το 1996 η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Ιάσονας Πετρίδης Δ3

Μανόλης Ανδρόνικος
Ο Μανόλης Ανδρόνικος (1919 – 1992) ήταν Έλληνας αρχαιολόγος. Γεννήθηκε στην Προύσα στις 23 Οκτωβρίου. Αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1952 έγινε καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας. Πραγματοποίησε πολλές ανασκαφικές  στη  Βέροια, στη Νάουσα, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη, αλλά το κυριότερο ανασκαφικό του έργο συγκεντρώθηκε στη Βεργίνα. Εκεί ανάσκαψε το σημαντικότατο νεκροταφείο τύμβων των Γεωμετρικών χρόνων.
Κορυφαία στιγμή της καριέρας του θεωρείται η Νοεμβρίου 1977, όταν στη Βεργίνα έφερε στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία, τον ασύλητο (ανέγγιχτο) μακεδονικό τάφοτης Μεγάλης Τούμπας. Πίστευε ότι αυτό το μνημείο ήταν ο τάφος του Φίλιππου Β’, βασιλιά της Μακεδονίας.
Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο


Μαρία Πιτσάβα Δ3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.