Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Γιατί βάφουμε κόκκινα αβγά;

Ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι το βάψιμο των αβγών. 
Το αβγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός - όπως το περίβλημα του αυγού - αλλά έκρυβε μέσα του τη "Ζωή", αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε! Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές βάβουν με διάφορα χρώματα αβγά. Η ορθόδοξη παράδοση πάντως επιβάλλει το βάψιμο των αυγών με κόκκινο χρώμα. 
Γιατί όμως βάφουμε κόκκινα αβγά;
  • Σύμφωνα με την παράδοση όταν ο Χριστός ήταν πάνω στο σταυρό, έσταξε αίμα και έπεσε πάνω σε κάποια  λευκά λουλουδάκια που βρίσκονταν κάτω από το σταυρό. Αμέσως τα λουλουδάκια βάφτηκαν κόκκινα. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος βάβουμε τα αβγά κόκκινα.
  • Μια άλλη εκδοχή για τις ρίζες του εθίμου λέει ότι κάποια μέρα μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, η  Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε με πολύ θάρρος ότι αναστήθηκε ο Χριστός .
    Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Καίσαρα ένα καλάθι αβγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, βέβαια, έδειξε απορημένος και λέει στην Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια τότε τα αυγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα.
    Έξαφνα τα αυγά έγιναν κόκκινα και έμεινε άναυδος ο Καίσαρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.