Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η παραγωγή του ελαιόλαδου

Κάθε Νοέμβριο οι ελαιοκαλλιεργητές μαζεύουν τις ελιές από τον ελαιώνα τους, γιατί έχουν ωριμάσει.
Πρώτα απλώνουν κάτω τα ελαιόπανα που είναι ειδικά νάιλον σεντόνια, και με ειδικά εργαλεία ραβδίζουν το δέντρο κι έτσι να πέσουν οι ελιές.

 Με ειδικές πλαστικές τσουγκράνες ξεχωρίζουν τις ελιές από τα κλαδιά και πολλά φύλλα και τις βάζουν σε μεγάλα σακιά ή τελάρα για να τις μεταφέρουν.


Έπειτα τις πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο  όπου ξεχωρίζουνε καλύτερα τις ελιές από τα φύλλα και τα κλαδιά και τις βάζουν σε ράμπες.


Αργότερα οι ελιές πέφτουν σε μεγάλες δεξαμενές για να πλυθούν καλά μ' ένα ειδικό μηχάνημα και να φύγει η σκόνη.


Έτσι οι ελιές είναι έτοιμες για να πάνε στο ελαιοπιεστήριο, όπου εκεί συνθλίβονται και γίνονται πολτός. Ένα ειδικό μηχάνημα κάνει μαλάξεις για να ξεχωρίσει το ελαιόλαδο.


Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία  από τους δύο σωλήνες του μηχανήματος βγαίνει το πολύτιμο ελαιόλαδο από τον έναν, και το πυρηνέλαιο από τον άλλο.

Το πυρηνέλαιο είναι λάδι κατώτερης ποιότητας που χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών.

Τάσος Σίββας   Δ3



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.