Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Σας προτείνουμε να διαβάσετε... (1)

Τίτλος βιβλίου: Το βραχιόλι της Γοργόνας
Συγγραφέας:  Μπεθ Χάργουντ
Εκδόσεις:  Πατάκη

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια οικογένεια που είχε πάει κατασκήνωση. Ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Σάρα έπαιζε με τα φτυάρια της. Μια μέρα είδε ένα σεντούκι, το άνοιξε και είδε ένα γράμμα. Το πρωί που η Σάρα θα έφευγε, είδε μια γοργόνα. Αυτή έστελνε τα γράμματα. Έτσι γνωρίστηκαν, έγιναν φίλες και η γοργόνα τής χάρισε ένα βραχιόλι.                              

Αλέινα Κ., μαθήτρια Γ3


Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Μάσα Σιδερομάσα



Το τραγούδι "Μάσα Σιδερομάσα" ακουγόταν στην περίφημη ραδιοφωνική εκπομπή "Λιλιπούπολη". Κάθε μέρα ξεδιπλωνόταν ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος φαντασία, ποίηση και μουσική αλλά και καυστική σάτιρα. Υπεύθυνος της επομπής ήταν ο μεγάλος Μάνος Χατζηδάκις.
Η εκπομπή έβγαινε στον αέρα από το 1976 ως το 1980.



Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή
Μουσική: Λένα Πλάτωνος
Πρώτη εκτέλεση: Λένα Πλάτωνος


Στη βιομηχανική πλευρά του Πόρτο-Λίλι
ένα μόνο μηχάνημα θα δεις.
Σιδερομάσας είναι τ' όνομά του
το ξακουστό στα πέρατα της γης.

Μάσα, σιδερομάσα, μάσα, σιδερομάσα
μάσα, δυνατά
πετρέλαιο, βενζίνα, κοκ και ορυκτά.
Και βγάζε - βγάζε, βγάζε απανωτές
κονσέρβες, σαγιονάρες, τσίχλες ευωδιαστές.
Σαμπρέλες, ζελατίνες και νάιλον κλωστές
και ό,τι άλλο θέλουν οι καταναλωτές.

Είσαι της επιστήμης το καμάρι,
είσαι της τεχνικής ο Παρθενών
και σε ζητωκραυγάζουν μ' ένα στόμα
οι τεχνοκράτες όλων των χωρών.

Μάσα, σιδερομάσα, μάσα, σιδερομάσα
μάσα, δυνατά
πετρέλαιο, βενζίνα, κοκ και ορυκτά.
Και βγάζε - βγάζε, βγάζε απανωτές
κονσέρβες, σαγιονάρες, τσίχλες ευωδιαστές.

Και βγάζε - βγάζε, βγάζε απανωτές
νάιλον σακούλες, σκόνες χρωματιστές
φορμάικες, λεκάνες και βάρκες φουσκωτές
και ό,τι άλλο θέλουν οι καταναλωτές.














Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Καθαρή Δευτέρα

Γιατί τη λέμε "Καθαρή Δευτέρα";
Η Καθαρή (ή Καθαρά) Δευτέρα ονομάζεται έτσι, επειδή είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, μιας περιόδου 40 ημερών όπου οι χριστιανοί μένουν καθαροί σωματικά και πνευματικά. Δηλαδή νηστεύουν από κάποιες τροφές, αλλά και προσπαθούν να αποφεύγουν κάποιες κακές σκέψεις για τους συνανθρώπους τους. Την ημέρα αυτή δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα τρώνε λαγάνα, χαλβά, όσπρια και θαλασσινά.


Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρή Δευτέρα;
Από το πρωί της Καθαρής Δευτέρας ο ελληνικός ουρανός γεμίζει με πολύχρωμα στολίδια, τους γνωστούς χαρταετούς που τραβούν το βλέμμα μικρών και μεγάλων. Το πέταγμα του χαρταετού την πρώτη μέρα της Σαρακοστής συμβολίζει το πνευματικό ξεπέταγμα του ανθρώπου. Ότι δηλαδή το ανθρώπινο πνεύμα είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η Σαρακοστή

Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που μας οδηγεί στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Αυτές τις μέρες, οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα και νηστεύουν όσο μπορεί ο καθένας. Δεν τρώνε κρέας και άλλα φαγητά που προέρχονται από ζώα.
 Στα φαγητά της Σαρακοστής περιλαμβάνονται η ταραμοσαλάτα, τα φασόλια, οι σπανακόπιτες και τα σπανακόρυζα, τα ψάρια και τα θαλασσινά, οι πατάτες, τα καρότα, τα μπιζέλια και όλα τα λαχανικά.
Για γλυκό τρώνε χαλβά και μέλι με καρύδια, ξηρούς καρπούς, κέικ χωρίς αβγά και γάλα, μουστοκούλουρα, ζελέ και πολλά φρούτα.
Όμως νηστεία δε σημαίνει μόνο αποχή από ορισμένα φαγητά. Η νηστεία συνδέεται και με την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο.
Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να προσπαθήσουμε να μη θυμώνουμε, να έχουμε καλές σχέσεις με τους συνανθρώπους μας και γενικά να προετοιμαστούμε για το Πάσχα, τη γιορτή της Αγάπης.
Τη Σαρακοστή την απεικονίζουμε σαν μία γυναίκα χωρίς στόμα (αυτό συμβολίζει τη νηστεία) και με επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα. Για κάθε εβδομάδα που περνά, κόβουμε ένα πόδι κι έτσι ξέρουμε πόσο πλησιάζουμε στο Πάσχα.

Το χαρούμενο λιβάδι

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να σας ξεναγήσει η ίδια η συγγραφέας στο χαρούμενο λιβάδι.


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Το ηλιακό λεωφορείο












Το "ηλιακό λεωφορείο" είναι ένα τραγούδι που ακουγόταν στην περίφημη ραδιοφωνική εκπομπή "Λιλιπούπολη". Κάθε μέρα ξεδιπλωνόταν ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος φαντασία, ποίηση και μουσική αλλά και καυστική σάτιρα. Υπεύθυνος της επομπής ήταν ο μεγάλος Μάνος Χατζηδάκις.
Η εκπομπή έβγαινε στον αέρα από το 1976 ως το 1980.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Απόκριες

Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται µε την λατρεία του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασµών. Η λέξη σημαίνει με απλά λόγια "σταματώ να τρώω κρέας" (από - κρέας) και είναι συνώνυμη με τη λατινικής προέλευσης λέξη "καρναβάλι". Αυτή η δηµοφιλής παράδοση προέρχεται από τις  τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων και τις γιορτές προς τιµή του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και της ευθυµίας. Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν  ή φορούσαν µάσκες και ξεχύνονταν στους δρόµους και στις γειτονιές με πολύ κέφι, χόρευαν και τραγουδούσαν. 
Αυτή η παράδοση τελικά εξαπλώθηκε και σε άλλα µέρη του κόσµου µέσω της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και την ανακάλυψη της Αμερικής. Οι Αποκριές  ήταν τόσο βαθιά ριζωµένες που διατηρήθηκαν στο το πέρασμα χιλιάδων χρόνων . Αργότερα, όταν εµφανίστηκε ο χριστιανισµός, αν και οι άνθρωποι σταµάτησαν να λατρεύουν τους θεούς του Ολύµπου, οι συνήθειες των Ελλήνων να µεταµφιέζονται και να γιορτάζουν στους δρόµους παρέµειναν.
Μια φορά τον χρόνο, τα καρναβάλια συµβαίνουν σε πολλές πόλεις και χωριά της χώρας µας. Στην πραγµατικότητα, η αποκριά διαρκεί τρεις εβδοµάδες, και ξεκινάει 60 µέρες πριν το Πάσχα. Ονοµάζεται και Τριώδιο. Ξακουστό είναι το καρναβάλι της Πάτρας, της Κοζάνης, της Νάουσας, της Ξάνθης κ.λ.π.

Εικόνα από το καρναβάλι της Πάτρας

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Δεκαδικοί αριθμοί

Δεκαδικοί ονομάζονται οι αριθμοί που βρίσκονται ανάμεσα σε δύο ακέραιες μονάδες. Π χ. αριθμοί ανάμεσα στο 0 και το 1, ή ανάμεσα στο 2 και το 3 κ.λ.π.
Οι δεκαδικοί αριθμοί αποτελούνται από δύο μέρη: το ακέραιο μέρος και το δεκαδικό μέρος.
Τα δύο αυτά μέρη χωρίζονται από το κόμμα (υποδιαστολή). Τα δεκαδικά ψηφία είναι, ξεκινώντας από την υποδιαστολή, τα δέκατα, τα εκατοστά και τα χιλιοστά.


Ο παραπάνω αριθμός μπορεί να διαβαστεί με τους εξής τρόπους:
  • δεκατέσσερα κόμμα πεντακόσια εξήντα επτά
  • δεκατέσσερις ακέραιες μονάδες, πέντε δέκατα, έξι εκατοστά και επτά χιλιοστά 
  • δεκατέσσερις ακέραιες μονάδες και πεντακόσια εξήντα επτά χιλιοστά

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ο θάνατος του Αχιλλέα (Από την ταινία "Τροία")

 Ο Πάρης σημαδεύει τη φτέρνα του Αχιλλέα

Ο Αχιλλέας πέφτει νεκρός

Η κηδεία του Αχιλλέα. Το σώμα του καίγεται

Ο Αχιλλέας σκοτώνει τον Έκτορα (Στιγμιότυπα από την ταινία "Τροία")

Ο Αχιλλέας

Ο Έκτορας




Η μονομαχία αρχίζει




Ο Πρίαμος παρακολουθεί από τα τείχη
Πολεμούν γενναία




Ο Πάρης και η Ελένη παρακολουθούν με αγωνία
Ο Αχιλλέας επιτίθεται


Ο Αχιλλέας σέρνει το νεκρό Έκτορα



Η Ανδρομάχη θρημεί στην αγκαλιά της Ελένης


Οι Τρώες παρακολουθούν περίλυποι


Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Νίκος Ξυλούρης - Ο Αρχάγγελος της Κρήτης

      Στις 8 Φεβρουαρίου του 1980 έφυγε από τη ζωή ένας πολύ μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής, ο  Νίκος Ξυλούρης
    Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης από οικογένεια με μεγάλη μουσική παράδοση. Στην αρχή έγινε γνωστός στην Κρήτη και αργότερα σε όλη την Ελλάδα.
     Στην ακμή της καριέρας του αντιλήφθηκε ότι έχει καρκίνο. Μετά από μεγάλο αγώνα, πολλαπλές εγχειρήσεις και αρκετή ταλαιπωρία έχασε τη μάχη στο Νοσοκομείο Πειραιώς  σε ηλικία μόλις 44 χρονών.


"Ήτανε μια φορά" - Ν.Ξυλούρης